Tips Kuruskan Badan Secara Semulajadi
Teks: Norhana Marsom
Gambar: Google
Assalamualaikum w.b.t,
Di Malaysia ni, kadar peratusan penduduk yang obesiti sangat tinggi. Kerana apa ya? Satu yang saya pasti adalah makanan di Malaysia yang mempunyai kalori tinggi. Masakan tidak, makanan bersantan itu sudah tentu mempunyai kalori yang tinggi TETAPI makanan itulah yang paling sedap dinikmati. Setuju?
Contohnya, saya sendiri. Bila tak tahu nak masak apa, mesti santan yang dicari. Hehehe. Paling sedap la katanya santan tu. Tapi kalau boleh elakkan la masakan yang banyak menggunakan santan ya. Itu baru santan, belum lagi bahan-bahan lain.
Jadi hari ini, saya nak kongsikan tips yang saya jumpa dari Majalah Mingguan Wanita ni. Tips kuruskan badan secara semulajadi. Haa mudah sangat kawan-kawan. Sebabnya guna bahan-bahan kat dapur sahaja. Jom kita lihat.
Tips kuruskan badan secara semulajadi:
1. Limau nipis
Buah
limau nipis adalah tumbuhan perdu yang menghasilkan buah dengan nama
yang sama. Tingginya boleh mencapai enam meter dan ia mengandungi banyak
air serta vitamin C yang tinggi. Untuk membuat ramuan kuruskan badan
secara semulajadi, ambillah limau nipis dan belah empat Perahkan jusnya
dan campurkan dengan secawan teh pahit yang pekat. Minum setiap malam
sebelum tidur.
2. Nanas
Buah
nanas dengan vitamin C serta dapat menyembuhkan beberapa penyakit
seperti kekacingan, sakit tekak, beri-beri, sembelit, luka terbakar,
gatal, bisul dan obesiti. Untuk mengurangkan obesiti, sediakan tidak
terlalu masak, kupas dan cuci bersih. Potong mengikut keperluan, dan
parut untuk diambil jusnya. Ambil pati nanas tadi dan minum dua kali
sehari. AWAS! Bagi yang ada gastrik, disarankan ambil pada kuantiti yang sedikit.
3. Daun Buah delima
Buah
delima mempunyai banyak cabang, serta mempunyai duri pada cabang
dahannya. Terdapat tiga jenis buah delima iaitu delima merah dan delima
ungu. Tanaman ini memiliki pelbagai khasiat dan setiao bahagian tanaman
ini berguna, dari akar hinggalah ke kulit kayunya. Untuk dimanfaatkan
sebagai ramuan untuk kuruskan badan, ambil dua lembar daun delima muda.
Cuci dan tumbuk sehingga halus, ramas dan tambahkan air panas sebanyak
tiga gelas. Campurkan dengan sedikit garam, dan tapis. Amalkan minum
dua hingga dua hingga tiga kali sehari sebanyak setengah gelas.
4. Lobak merah dan timun
Lobak
merah dan timun dapat digunakan untuk mengubati obesiti iaitu dengan
menjadikan ia jus. Caranya, ambil dua atau tiga batang lobak merah dan
sebiji timun berukuran sederhana. Parut dan perahkan jusnya. Boleh juga
ditambahkan pati limau nipis bagi menambahkan rasanya dan minum dua kali
sehari sehingga anda mencapai berat badan yang diinginkan.
5. Daun salam (atau daun kari)
Daun
salam atau dipanggil daun kari biasanya digunakan didalam masakan.
Selain itu, ia juga dapat digunakan untuk mengubati pelbagai penyakit,
antaranya adalah kolesterol tinggi, kencing manis, tekanan darah tinggi,
cirit-birit dan mengurangi obesiti. Bagi yang ingin mengurangkan
obesiti/ kuruskan badan, ambil lima sehingga tujuh helai daun salam yang
masih segar. Cuci sehingga bersih dan masak dengan air secukupnya
sehingga mendidih. Kemudian, tapis dan biarkan sejuk. Amalkan minum air
rebusan daun salam SEBELUM MAKAN pada waktu siang dan malam.
6. Halia
Jus halia sangat
berkhasiat membuang angin serta dapat menurunkan berat badan.
Air halia memang sangat bagus untuk pembakaran lemak dalam tubuh badan
kita. Caranya rebus halia 5 inci yang sudah dibuang kulitnya. Cuci
sehingga bersih dan masak dengan air secukupnya sehingga
mendidih. Kemudian, tapis dan biarkan sejuk.
Mudah kan. Kebanyakan bahan-bahan ini ada di dapur rumah kita. Jom teruskan misi kurus.
Selamat mencuba!
Terima kasih kerana sudi meluangkan masa baca entri saya ini. Boleh juga dikongsikan info ini buat panduan semua.
Senyum selalu,
Ibu Hana