13 Sumber Makanan yang Mengandungi Vitamin E
Teks: Norhana Marsom
Gambar: Google
Assalamualaikum w.b.t,
Saya asyik bercerita tentang suplemen vitamin E sahaja kan? Kali ini, saya nak ceritakan tentang sumber-sumber makanan yang mengandungi vitamin E pula. Hihi. Vitamin E lagi.
1) Bayam - 100gm = 3,5 miligram vitamin E (Bayam yang sudah dimasak)
2) Badam - sumber kandungan vitamin E tertinggi berbanding jenis-jenis kacang yang lain. 100gm = 26,5 miligram.
3) Kacang Tanah - antioksidan vitamin E yang kuat dan mudah larut.
4) Kacang Pain - 100gm = 9,3 miligram
5) Sawi - mentah atau masak memiliki nutrisi yang baik untuk badan
6) Brokoli - Selain membantu mencegah kanser, kandungan vitamin A, C, D dan K mampu menjadikan ianya SUPERFOOD di dunia perubatan.
7) Lada Merah - 100gm = 30 miligram
8) Serbuk cili merah - 100gm = 30 miligram
9) Biji bunga matahari - boleh dijadikan pemanis pada salad dan sup. 100gm = 36,6 miligram
10) Daun kemangi atau oregano - 100gm = 7, 38 miligram
11) Aprikot kering - 100gm = 4,3, miligram
12) Acar buah zaiton - 100gm = 3, 81 miligram
13) Keladi - 100gm = 2, 9 miligram
Ini adalah sumber semulajadi. Tubuh manusia memerlukan 400IU vitamin E sehari, jadi rasa-rasanya kalau kita nak ambil dari sumber makanan, berapa banyak ya jumlah yang perlu kita ambil?
Jumlah sumber makanan yang perlu di ambil sehari |
Jadi, adakah anda rasa mampu untuk anda penuhi keperluan vitamin E harian anda? Untuk langkah mudah, ambil sahaja 1 biji vitamin E Shaklee sehari. Pelbagai manfaat boleh dapat.
1 botol Vitamin E berharga RM149 penggunaan selama 4 bulan.
1 hari,
anda hanya membelanjakan RM1.25 untuk mengurangkan risiko kanser atau
sakit yang mampu menelan perbelanjaan ribuan ringgit.
Untuk terus membuat tempahan, sila klik Tempahan Produk
Untuk senarai penuh produk dan harga shaklee, sila lihat di Produk dan Harga Shaklee
Terima kasih kerana sudi meluangkan masa baca entri saya ini. Boleh juga dikongsikan info ini buat panduan semua.
Senyum selalu,
Ibu Hana