Apa Itu Gluten, Ciri-ciri dan Siapa Yang Perlu Elak Gluten
Teks: Norhana Marsom
Assalamualaikum w.b.t,
Apa Itu Gluten, Ciri-ciri dan Siapa Yang Perlu Elak Gluten | Gluten bermaksud protein lekit apabila kanji dikeluarkan dari tepung. Jadi apabila kita mengambil makanan yang berasaskan gandum secara automatiknya kita juga mengambil gluten.
Bagi sesetengah orang, makanan yang mengandungi gluten boleh membawa kepada isu-isu pencernaan yang teruk dan dari jika yang lebih serius boleh membawa kepada penyakit seperti kencing manis, artritis reumatoid dan kanser usus.
Antara ciri-ciri yang perlu elak gluten adalah jika mereka mengalami:
- mengalami gatal-gatal
- mata berair
- batuk
- ruam
- cirit birit / diarrhea
Siapa yang perlukan elakkan gluten?
- mereka yang menghidapi penyakit coeliac/celiac disease (alergi terhadap gluten)
- kanak-kanak yang menghidapi penyakit Autisme (kebiasaannya kanak-kanak autisme mengalami kelainan pada usus mereka)
- mereka yang mengalami gangguan pada sistem pencernaan seperti cirit-birit berpanjangan, perut kembung dan letih
Nota penting: mereka yang perlu elakkan gluten ini perlu semak label pada setiap makanan, suplemen yang mereka hendak beli. Kesemua produk shaklee bebas gluten.
1 comments:
Write commentstq for sharing
ReplyTerima kasih kerana sudi meluangkan masa baca entri saya ini. Boleh juga dikongsikan info ini buat panduan semua.
Senyum selalu,
Ibu Hana